Piloten Arena

Frivilligkoordinator Tone Longo på Piloten Arena øker aktiviteten på tilbudet for tidlig demente, og nå ønsker hun flere deltakere! Foto: Fredrik Eckhoff, Akersposten

Når hukommelsen begynner å svikte, er det godt det fins en møteplass som Pil

HOVSETER: I Pilotveien 6 startet Piloten Arena opp som et prosjekt i 2015. Nå er tilbudet åpent fast på tirsdager, onsdager og torsdager, og flere dager skal det bli, ifølge frivilligkoordinator Tone Longo, som har vært i denne jobben bare i et par uker.

Hun mener tilbudet bør gjøres langt mer kjent, ettersom det er mange der ute som kan ha behov for det. 

Viktig for deltakerne

Piloten Arena er et aktivitetstilbud for dem med hukommelsessvikt og begynnende demens. Her kan man delta så ofte man vil på disse faste dagene. Dette er et dagtilbud mellom klokken 10 og 14, og man betaler en femtilapp for å være med. Det inkluderer en god lunsj, som kan være suppe, en god salat eller pasta. Og så er det gjerne kaffe og vafler eller kake.

Longo forteller at deltakerne aktiviseres gjennom spill, fysisk aktivitet, samtaler og turer.

– Hver torsdag er turdag. Frivillige stiller opp og blir med på tur. Vi går mye i nærområdet, men har også for eksempel vært på båttur ut til øyer i fjorden. Deltakerne går, og de blir slitne. Det er viktig, sier Longo.

De andre dagene kan det være aktiviteter på huset i Pilotveien 6, som trening på balanse, styrke og motorikk, samtaler brettspill. Eller de spiller bowling.

– Noen ganger har vi konserter, både med proffe musikere og med frivillige, som er veldig proffe, de også! sier hun.

Viktig for pårørende

Det er viktig for deltakerne å aktiviseres og være sosiale. For pårørende er tilbudet minst like viktig. For noen er det gull verdt å få noen timer avlastning slik at de kan få gjort andre ting, som kanskje å få gått seg en skitur. Men det hender også at pårørende er med på aktivitetene.

– Vi har også en pårørende som har møtt opp, uten kona, fordi han syns det er så viktig å snakke med andre pårørende som er i liknende situasjon.

Mange frivillige

Frivillighetskoordinatoren forteller om fabelaktig innsats fra mange frivillige.

– Uten de frivillige hadde det ikke vært noen Piloten Arena, sier hun. Rundt 15 personer stiller jevnlig opp og gjør en helt frivillig jobb for deltakerne.

De frivillige er med på turer og aktiviteter, hjelper til med måltidene, spiller spill, snakker med deltakerne og hjelper til med matlaging.

– Vi er helt avhengig av dem, sier Longo og forteller at de gjerne vil ha flere frivillige.

Har plass til flere

Men først og fremst ønsker hun at flere skal få øynene opp for dette gode tilbudet til dem med begynnende demens. Hun vet at det fins mange der ute i Bydel Vestre Aker som dette tilbudet kan være midt i blinken for.

– Vi ser at det er vanskelig å rekruttere deltakere hit, men vi vet at behovet er der. Det er kanskje bare fem-seks som kommer hit, og vi har plass til flere. Kanskje sitter det pårørende som ikke er klar over tilbudet? sier hun.

– Så hvis det plutselig dukker opp 15 deltakere en dag, er det klare til å håndtere det?

– Jada, da tilkaller jeg flere frivillige. Det klarer vi! sier hun.

Utvider tilbudet i mars

På grunn av den store frivillige innsatsen utvider Piloten Arena nå tilbudet sitt i mars. I tillegg til de vanlige åpningstidene på tirsdager, onsdager og torsdager, blir det åpent også en søndag, 4. mars klokken 11-14, der det blant annet blir pianokonsert.

Fredagene 2., 16. og 23. er det også åpent, og det samme gjelder mandag 26. mars.

– Så i dagene før påske har vi altså åpent både mandag, tirsdag og onsdag, sier hun og fortsetter: – Så hvem vil komme og spille kinasjakk med meg da?

Er du i målgruppen, eller er pårørende til en med begynnende demens? Da er det egentlig bare å ta turen til Piloten Arena i Pilotveien 6.

Her finner du kontaktinformasjon om Piloten Arena

 

Piloten Arena