Sykling i Pilotveien 6

Kilde: Akersposten  29.08.208, Fredrik Eckhoff.

Ved siden av deltidsjobb tenkte Kjetil at han hadde tid til å gjøre noe for å glede andre. Nå er han blitt en populær mann blant beboerne i Pilotveien 6.

HOVSETER: I Pilotveien 6, som inneholder blant annet et dagaktivitetstilbudet Piloten Arena og omsorgsboliger, er en av de aller viktigste og mest populære aktivitetene for beboere og deltakere å komme seg ut i frisk luft. For mange er et av ukens absolutte høydepunkter å være med på sykkeltur – og få vind i håret mens man prater sammen, ser seg rundt i nærmiljøet.

Godt i gang, men trenger flere

Stadig oftere kan man observere de karakteristiske syklene, der en «pilot» sykler rundt med én eller to passasjerer i setet foran. Gjennom organisasjonen Sykling Uten Alder har 35 sykehjem i Oslo én eller flere sykler hver, og nå tas syklene i bruk på flere andre institusjoner rundt om i vår del av byen.

I mai i år syklet den første «piloten» på tur med beboere i Pilotveien 6 og deltakere ved Piloten Arena. Siden har dette blitt et av høydepunktene for mange i Pilotveien i løpet av uken.

– Nå har vi tre sykkelpiloter, og vi skulle gjerne hatt flere. Her sitter folk i kø for å få være med ut på sykkeltur, sier frivilligkoordinator på Piloten Arena, Tone Longo. Hun ser flere ganger i uken hvor stor pris passasjerene setter på disse turene rundt i nærområdet.

– Når de kommer tilbake, er det i så godt humør, og de snakker om turen. Det var en dame som fikk vært med på tre sykkelturer i løpet av en uke, og hun sa at det var hennes lykkeuke, sier Longo.

– Givende

Når Akersposten er på besøk, er det Kjetil Rohde som er piloten for dagen. Han bor ikke selv i bydelen, men stiller likevel opp jevnt og trutt for å gjøre en innsats i Pilotveien.

– Jeg har gjort dette siden før sommeren. Det var noen som tipset meg om det, sier Rohde, som forteller at det passer utmerket ved siden av deltidsjobben hans. Han stiller opp i Pilotveien 6 to ganger i uken.

– Da får jeg vært ute og syklet litt, og så hører jeg mange morsomme historier, mye fra gamle dager. Det er givende å gjøre noe for andre, sier Rohde, som forteller at det er mange som hilser – og alle tar hensyn – når de kommer trillende.

Viktig å ta pauser

Primus motor, ildsjel og styremedlem i «Sykkel uten alder Norge», Per Koch, er selv en aktiv pilot. Han sykler tre ganger i uken med beboere på Hovseterhjemmet og to ganger i uken på Vinderen Bo- og servicesenter.

– Det er viktig å stoppe opp ganske ofte og fortelle litt og hjelpe passasjerene med å observere ting på turen, sier Koch, og Rohde er enig. Han forteller at de gjerne tar en pause og ser seg rundt, og da kommer gjerne de gode historiene.

Koch, som er ansvarlig for Sykkel uten alder i Oslo, forteller at det nå er slike spesialsykler ved 35 sykehjem i Oslo, men at det varierer hvor mye syklene brukes. Ikke alle steder er det mange frivillige, og det er bare noen få steder hvor de ansatte selv tar med beboerne ut på tur.

– Madserudhjemmet er de beste på dette. De er selvhjulpne, sier han.

Trenger flere frivillige

Det er gjennom Vestre Aker frivillighetssentral de frivillige sykkelpilotene organiseres.

– Vi må ha flere piloter. Her i Vestre Aker er det etablert et godt samarbeid mellom frivillighetssentralen og institusjonene, sier Koch.

Nå lurer Per Koch og Tone Longo på om det er flere som kunne tenkte seg å bruke litt tid på å sykle disse syklene. Nye piloter vil få opplæring og et «sertifikat» før man legger i vei.

Er du nysgjerrig, ta kontakt med frivilligkoordinator på Piloten Arena, Tone Longo. Hun kan treffes på tlf. 48041003, eller på e-post: tone.longo@bva.oslo.kommune.no (Kilde: Akersposten 29.august 2018).

Sykling i Pilotveien 6