Vi ønsker flere deltakere

VAFFELKONGEN: Frivillig Morten Bjerkan steker vafler og inviterer til samtaler. Her sammen med prosjektleder Ragnhild Lorentzen. Foto: Janina Lauritsen, akersposten 15.04.2016

Piloten Arena har mer å by på enn kaffeslabberas. De tilbyr en spennende møteplass for både dem som ikke lenger husker alt, og for deres pårørende.

 

 

 

– Vi håper det er spennende å komme hit, vi legger opp til et allsidig aktivitetstilbud. Vi har vært på museer, blant annet skimuseum og kunstmuseum. Det er et godt utgangspunkt for gode samtaler, sier frivilligkoordinator Elisabeth Johnsen.

Piloten Arena åpnet høsten 2015 og er en møteplass og aktivitetssenter for dem med begynnende hukommelsesproblemer eller demens, pårørende og frivillige. De tilbyr tilrettelagte aktiviteter, fellesskap og oppfølging. Aktivitetene er blant annet quiz, musikalsk underholdning, kulturelle innslag, Nintendo Wii og utflukter. De har også fokus på fysisk aktivitet, en gang i uka arrangerer de frivillige turgruppe.

 

I dialog med de pårørende

Hos Piloten Arena er de pårørende og frivillige en egen målgruppe. I april arrangerer de pårørendeskolen, i samarbeid med Kirkens Bymisjon. Her kan man i løpet av fire kvelder lære om ulike typer hukommelsesproblemer og demens, og få tips til hvordan man kan få det enklere som pårørende.

De ønsker å bygge opp et tilbud for og med de pårørende. 12. mai inviterer de til åpen formiddag for pårørende, også for dem som ikke har deltatt på pårørendeskolen. Her kartlegger de sammen hvilke behov og ønsker de pårørende har, og utvikler et tilbud.

Piloten Arena ønsker å være et sted hvor man kan ta kontakt for å få råd og veiledning om det å ha demens.

– Vi vil at det skal være enkelt å få kontakt. Her er det bare å stikke innom, du trenger ikke fastlegen din for å få lov. Dette er et lavterskeltilbud.

 

– Glimrende sjanse for pensjonister

Bydel Vestre Aker koordinerer tilbudet og samarbeider med frivillige fra nærmiljøet. De ansatte på senteret påpeker viktigheten av å ha frivillige. De har frivillige med ulik bakgrunn, og de brukes aktivt. En gang i måneden arrangeres fagseminar for de frivillige, hvor de kan få opplæring og inspirasjon og dele erfaringer.

Sjekk ut Piloten Arenas nettsider her!

Morten Bjerkan forteller ivrig at som frivillig gir du ikke bare noe til andre – du får mye igjen.

– Bydelen er i ferd med å åpne for samarbeid mellom frivillige og det offentlige. Det er viktig at de frivillige har en rolle når eldrebølgen er her. Det er godt å se at det er politisk vilje til å ta oss i bruk. Vi eldre vil holde oss i form slik at vi kan ta vare på oss selv, ikke dovne bort i sofaen!

– Jeg ser at dette er en glimrende sjanse for pensjonister til å rekke ut en hånd. Jeg tror det er hyggelig for eldre å få samvær med andre eldre som interesserer seg for dem.

Han sier at eldre frivillige og demente sikkert har ting til felles, og at de kan mimre seg tilbake sammen.

– Kanskje de eldre har lettere for å vekke interesse hos de demente? Det de husker er jo fra sin barndom, sier han og fortsetter:

– Jeg ser på meg selv som veldig privilegert. Det har vært en fantastisk periode her. Jeg steker vafler, også er jeg tilgjengelig for å snakke med alle. Det er hyggelig å gi, men man får noe igjen. Det er en berikelse.

– Morten er en berikelse for oss alle her på senteret, sier en fornøyd Lorentzen og forteller videre at alle nysgjerrige ønskes velkommen, også de yngre. De ønsker seg flere deltakere, både frivillige og andre gjester. Alle må heller ikke være en samtalepartner, man kan også bidra med aktiviteter.

– Vi vil samarbeide med nærmiljøet, for eksempel med barnehager eller skoler, det hadde vært supergøy!

 

Ikke bare for demente

Piloten Arena er ikke bare for demente, man må ikke ha fått diagnosen for å kunne komme på besøk. Det er også et sted for dem med begynnende hukommelsesproblemer og for dem som er på jakt etter fellesskap.

– Vi ønsker å skape en sosial møteplass på Piloten. Det viktigste i livet er samtalen, og å se at andre bryr seg om deg, sier Bjerkan.

Piloten Arena er et dagtilbud som er åpent mandag til onsdag 10.00-14.00 og torsdag 11.00-14.00. På hjemmesiden www.pilotenarena.no kan du blant annet se aktivitetsprogram, lese om demens og melde din interesse for å bli frivillig.

 

 

Vi ønsker flere deltakere